Raahen Rantajatsit 2014

Rantajatsien tasapainoinen ohjelma esittelee Euroopan parasta musiikkia

Raahen Rantajatsit tuo jo 26. kerran Raahen luonnonkauniiseen merimiljööseen kattauksen suomalaista ja eurooppalaista huippumusiikkia. Kansainvälisenä pääesiintyjänä nähdään huikeaa nousua tekevä saksofonisti-säveltäjä Marius Neset ison norjalaisorkesterin Trondheim Jazz Orchestran solistina. Kotimaisia nimiä ovat mm. Iiro Rantala, HERD & Aili Ikonen, Juhani Aaltonen, Black Motor ja Jimi Tenor.
marius_neset_w400.jpg
Marius Neset


Raahen Rantajatsit 24.-26.7.2014:

Torstai 24.7.2014
Härkätori, Jazztori, vapaa pääsy
17.00-19.00 lastenohjelmaa, järj. Ekoilua ry
19.00-20.00 Niillas Holmberg & Roope Mäenpää

Ruiskuhuone, 15 € / ennakkoon alk. 12 €:
20.00 HERD

Perjantai 25.7.2014
Härkätori, vapaa pääsy:
16.00 The Georgies, Yellow Book

Fantin ulkolava 37 € / ennakkoon alk. 32 €:
20.00 Iiro Rantala Solo
21.30 Trondheim Jazz Orchestra & Marius Neset
23.00 HERD & Aili Ikonen: Jazzbasilli

Ruiskuhuone 12 €:
01.00 Rakka

Lauantai 26.7.2014
Fantin ulkolava, lastenkonsertti, vapaa pääsy:
13.00 työpaja lapsille, järj. Ekoilua ry
13.30 Black Motor: jazzin historia
14.30 Yellow Book

Raahen kirkko, vapaa pääsy, käsiohjelma 10 €:
17.30-18.00 Juhani Aaltonen Solo

Fantin ulkolava, 37 € / ennakkoon alk. 32 €:
20.00 Juhani Aaltonen Quartet
21.30 Black Motor feat. Sakari Kukko & P-K Keränen
23.00 Tenors of Kalma (J.Tenor - K.Kalima - J.Riippa)

Ruiskuhuone, 12 €:
01.00 Päätösjamit, yllätysesiintyjiä

Passi to-pe alk.44 €
Passi la alk. 42 €
Passi to-la alk. 72 €
Passit vain ennakkomyynnissä. Ennakkohintaan lisätään toimitus- tai palvelumaksu (1-3 €). Ennakkomyynti Tiketistä ja Raahesalin lipunmyynnistä. Ennakkomyynti päättyy torstaina 24.7.2014. Lisätietoja: Liput 2014.

Tarkempi ohjelma: Ohjelma 2014.

Festivaalin varsinaisen ohjelman aloittaa torstaina 24.7. HERD, joka on vibrafonin, basson ja rumpujen muodostama kokoonpano. Vibrafonisti Panu Savolaisen luotsaama yhtye on muutaman vuoden aikana noussut yhdeksi maamme arvostetuimmista jazzyhtyeistä. Raikkaalla yhtyesoundillaan hurmaava trio on voittanut arvostetun European Jazz Competition -kilpailun. Lisäksi HERD on isännöinyt omaa suosittua klubisarjaansa HERD-klubia Kansallisteatterin Lavaklubilla syyskuusta 2012 alkaen.

Iiro Rantala on varmasti maamme kansainvälisesti menestynein jazzmuusikko. Raahessa Iiro konsertoi soolopiano-ohjelmallaan; ACT-levy-yhtiölle työskentelevän virtuoosin Lost Heroes –soolopianolevy on palkittu lukuisin eri tavoin pari vuotta sitten tapahtuneen julkaisunsa jälkeen.

Kolmekymppinen lahjakkuus Marius Neset on kuuma nimi kuluvan sesongin festivaaleilla. April Jazzissa Neset esiintyi Birds-kokoonpanonsa kanssa, mutta Raaheen säveltäjä-fonisti tulee suuren Trondheim Jazz Orchestran kanssa. Kokoonpanon Lion-levy julkaistiin huhtikuussa ja se on herättänyt suurta mielenkiintoa sekä median että yleisön keskuudessa.

Menestysyhtye HERDin ja laulaja Aili Ikosen tuore yhteistyöprojekti Jazzbasilli sukeltaa suomalaisen jazz-iskelmän kulta-aikaan. Ohjelmisto koostuu mm. Laila Kinnusen tunnetuksi tekemistä hiteistä päivitetyin versioin, mutta suurella kunnioituksella alkuperäisiä kohtaan. Paljon kiitosta saanut konsepti tuo tähän päivään ikivihreitä kuten Pojat, Valoa Ikkunassa ja Suklaasydän. Mitä näistä klassikoista saavatkaan irti maamme eturivin jazzarit?

Erityisesti Saksan markkinoilla kovassa nosteessa oleva Rakka-kvintetti tuo Raaheen kiitellyn uutuuslevynsä Mykorritsan valtakunta ohjelmistoa.

Rantajatsit tekee kunniaa 78-vuotiaalle saksofonistilegenda Juhani Aaltoselle, joka esiintyy sekä kvartettinsa kanssa että soolona Raahen upeassa kirkossa. Juhani Aaltosen kvartetissa maestron rinnalla nähdään pianisti Iro Haarla, rumpali Reiska Laine ja basisti Ulf Krokfors.

Tamperelainen kulttimainetta nauttiva voimatrio Black Motor esiintyy Raahessa kahden solistivieraan kanssa: Piirpauke-yhtyeen keulahahmo Sakari Kukko ja 22-Pistepirkon P-K Keränen takaavat yllätyksellisen kokonaisuuden free-jazzin ja vaihtoehtorockin parissa.

Kaksi Euroopan lavoilla hyvin tunnettua suomalaista muusikkoa Jimi Tenor ja Kalle Kalima ovat lyöttäytyneet Joonas Riipan kanssa yhteen Tenors of Kalma –trioksi. Luvassa on Jimi Tenorin omaperäistä musiikkia, josta löytyy vivahteita niin progesta kuin afrikkalaisesta rytmiikastakin.

Rantajatsien ohjelmasta löytyy tuttuun tapaan myös ilmaistapahtumia sekä lasten piknik-konsertti.

Rantajatsien tapahtumapaikat sijaitsevat meren äärellä, päälava luonnonkauniissa Ulkofantin saaressa ja iltakonsertit puu-Raahen Ruiskuhuoneella.

Kuvia Rantajatseilta 2013