raahen-rantajatsit-2015.png

Luvassa riemukkaat Rantajatsit

Amerikkalainen saksofonistilegenda Dave Liebman, ranskalaiskitaristi Marc Ducret ja trumpetisti Verneri Pohjola tähdittävät heinäkuun viimeisenä viikonloppuna vietettäviä Raahen Rantajatseja. Festivaalin ohjelmisto tarjoaa kotimaisia ja kansainvälisiä huippukokoonpanoja jazzin uudelta aallonharjalta.

Dave_Liebman_photoByMaaritKytoharju.jpg
Dave Liebman (Kuva Maarit Kytöharju)

Pianisti Aki Rissasen ja rumpali Jussi Lehtosen luotsaama kvartetti solistinaan saksofonisti Dave Liebman tuo Raaheen yhden vuoden mielenkiintoisimmista liveakteista. Rantajatsit on ainoa festivaali, jolla yhtyettä kuullaan tänä vuonna Suomessa. Basisti Jori Huhtalan täydentämä kvartetti tarjoa väkevän näytteen kotimaisen jazzosaamisen nykytasosta. Samalla sukupolvensa merkittäviin amerikkalaismuusikoihin kuuluvan 68-vuotiaan Liebmanin pitkä yhteistyö suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa saa hienon huipentumansa. Dave Liebman nousi suuren yleisön tietoisuuteen 70-luvulla soittaessaan jazzhistorian suuruuksien Miles Davisin, Chick Corean ja Elvin Jonesin yhtyeissä.

Verneri_Pohjola.jpg
Verneri Pohjola

Uudistuneen Verneri Pohjola Quartetin muodostavat Pohjolan lisäksi pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Neljän muusikon välinen ilo ja spontaanius kuuluu sekä juuri julkaistulla, loistavia arvosteluja saaneella Bullhorn-levyllä että vangitsevassa lavaesiintymisessä. Verneri Pohjolan monipuolinen, välillä rauhallinen ja välillä mahtipontinen ja energinen musiikki hivelee suomalaista sielunmaisemaa.

Kuuma kotimainen nimi on myös Rantajatseilla toissa vuonna hurmanneen Ricky Tick Big Bandin keulahahmon, kitaristi-säveltäjä Valtteri Pöyhösen johtama helsinkiläissekstetti Dalindèo. Yhtye on kerännyt mainetta tyylillisenä edelläkävijänä, perinteitä kunnioittavana ja rajoja rikkovana liveyhtyeenä. Dalindèon musiikille ominaista on tanssittavuus ja vahvat melodiat, joissa swing yhdistyy saumattomasti surfiin, lattarivaikutteisiin, suomalaiseen iskelmään ja rautalankaan. Yhtyeen tuorein levy Kallio julkaistiin juuri maailmanlaajuisesti.

Marc_Ducret_2_PhotoByMaaritKytoharju.jpg
Marc Ducret (Kuva Maarit Kytöharju)

Maailmanluokan kitaristi Marc Ducret esiintyy Rantajatseilla sekä soolokonsertissa että yhteisessä kokoonpanossa Journal Intimen puhaltajien kanssa. Itseoppineen ranskalaisvirtuoosin ura jatkuu vahvana. Ducret’ta on kuultu Rantajatseilla aiemmin vuonna 2009, jolloin hän konsertoi vuodesta 1996 asti toimineen trionsa kanssa (bassossa Bruno Chevillon ja rummuissa Eric Echampard). Tänä kesänä Raahessa kuullaan hänen tuoretta soolo-ohjelmistoaan.

Rantajatsien uuden festivaalijohtajan Charles Gilin laatimaan kattaukseen sisältyy Ducretin ohella kaksi ranskalaiskokoonpanoa. Sellovirtuoosi Vincent Courtois’n ja kahden tenorisaksofonistin, Das Kapital -yhtyeestä tutun Daniel Erdmannin ja Robin Finckerin trio on omaleimainen kokoonpano, jonka musiikissa karismaattisten soittajien persoona kuuluu läpi. Mieleenpainuva ja kehuttu Mediums on yhtä kotonaan niin etnisissä tyyleissä ja pop-yhteyksissä kuin uudessa konserttimusiikissa ja kokeilevassa jazzissakin.

Journal-Intime, photo by Maarit Kytoharju.jpg
Journal Intime (Kuva Maarit Kytöharju)

Kolmen puhaltajan vaskiyhtye Journal Intime vie Jimi Hendrixin musiikin uusiin kuvitteellisiin sfääreihin Lips on Fire ohjelmistollaan. Baritonisaksofonisti Fred Gastard, vetopasunisti Matthias Mahler ja trumpetisti Sylvain Bardiau saumaton liiga pursua energia ja taitoa. Rantajatseilla Journal Intime esittäytyy kolmella eri ohjelmistolla – ensin Jimi Hendrixiä, sitten lastenkonsertti, ja lopuksi Suomen kantaesitys yhteisellä ohjelmistolla Ducret’n kanssa.

Lina_Nyberg_Band-photo_miki_anagrius-590.jpgLina Nyberg Band (Kuva Miki Anagrius)

Skandinaavinen edustus festivaalille tulee Ruotsista. Lina Nyberg tunnetaan innovatiivisesta ja improvisoivasta tyylistään, jota on kuvailtu jazzrunoudeksi. Kansainvälisesti arvostettu laulaja on juuri julkaissut 16:nen soololevynsä. Rantajatseilla Lina Nyberg Bandissa soittavat kitaraa David Stackenäs, bassoa Josef Kallerdahl ja rumpuja Peter Danemo.

Rantajatsien ohjelmasta löytyy tuttuun tapaan ilmaistapahtumia, paikallista ohjelmaa, koko perheen piknik-konsertti ja yllätykselliset jamit.Raahen Rantajatsit 23.-25.7.2015:

Torstai 23.7.2015
Galleria Myötätuuli:
14.30 Vincent Courtois Médiums: avoimet harjoitukset
Härkätori:
17.00 keppihevostemppurata, perhejoogaa, järj. Ekoilua ry
17.00 Kehvelit
18.00 The Georgies
19.00 Vincent Courtois Médiums: Original Soundtracks
Ruiskuhuone:
20.00 Raahe City Funk Unit with Special Guests

Perjantai 24.7.2015
Härkätori:
16.00 Nynnykäpy
17.00 Raahe Workshop band with special guest Lina Nyberg Band
Fantin ulkolava:
20.00 Vincent Courtois Médiums (FRA/GER)
21.30 Aki Rissanen & Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman (FIN/USA)
23.00 Lina Nyberg Band (SWE)
Ruiskuhuone:
01.00 Journal Intime plays Jimi Hendrix ”Lips on Fire” (FRA)

Lauantai 25.7.2015
Fantin ulkolava / koko perheen piknik-konsertti
13.00 lastenohjelmaa
13.30 Journal Intime (FRA)
14.30 Ylva Haru
Raahen Teatteri:
16.00 Marc Ducret solo (FRA)
Fantin ulkolava:
20.00 Marc Ducret & Journal Intime (FRA)
21.30 Verneri Pohjola Quartet (FIN)
23.00 Dalindéo ”Kallio” (FIN)
Ruiskuhuone:
01.00 Päätösjamit, isännöi Aki Rissanen trio

Tarkempi ohjelma.

Festivaalin tapahtumapaikat sijaitsevat meren äärellä Raahen puukaupungissa. 27:nnet Rantajatsit juhlitaan 23.-25.7.2015.

Vapaaehtoisvoimin toteutettavan festivaalin järjestää Rajatsi ry. Festivaalin rahoittajia ovat Raahen kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.